Joy !

Green Tara.jpeg
When the mind is pure,
Joy follows like a shadow that
never leaves (Buddha).
 

Als ik plezier, vreugde en blijdschap in één woordje mocht samenvatten kom ik uit bij het Engelse woordje ‘Joy’. Joy betekent letterlijk een gevoel van groot plezier en gelukzaligheid. Het komt van binnenuit en is dus onafhankelijk van externe omstandigheden, er is harmonie. Jij kent dit gevoel ook. Het was een moment op het strand, in het bos, ergens op het water misschien, of op een plek of situatie waar je volledig vrij was en hoogstwaarschijnlijk zonder gedachten.

Mensen die hun passie, hun doel op aarde hebben gevonden voelen vaak een constante flow van plezier, blijdschap en motivatie in hun leven; Joy. Alles wat ze doen en besluiten past binnen dat doel. Onzekerheid en spanning hebben weinig kans.

Diep van binnen hebben we allemaal zo’n ultiem levensdoel. Een doel dat op je lijf geschreven is. Maar meestal wordt het niet gezien. Het wordt onderdrukt door gedachten, conventionele overtuigingen en angst (om te veranderen). Dit gebeurt onbewust, je weet het niet.

Hierna zie je een kleine meditatie . Er is geen garantie op een antwoord, maar een fijne oefening is het zeker.

Wat is mijn roeping, waarom ben ik hier ?

1. Ga zitten op een rustige plek en breng je gedachten tot rust. Bijvoorbeeld door je ogen te sluiten en een paar minuten rustig je adem te volgen. Wacht tot je na 10, á 15 minuten merkt dat je rustig wordt en met een observerende blik jezelf kunt waarnemen. Wees je bewust van het zitten op je kussen of stoel. Zeg in jezelf; ‘Ik weet dat ik hier zit en ik voel het’. Rust hier in, geef je eraan over.

2. Laat nu je huidige werk, relatie of wat anders aan je voorbij komen in je aandacht. Ga niet in detail, houd het plaatje voor je hoe het bij je opkomt. Voel je Joy? Of is het weerstand?



3. Vraag jezelf nu: ‘Wat wil het universum van mij ?’ Moet ik doorgaan met wat ik nu doe? Zijn er andere dingen voor mij te doen, óf is er een manier om meer verdieping te vinden in wat ik nu al doe?

Dit is geen vraag van ‘willen’. Niet: ik wil een andere relatie, of meer voldoening in mijn werk. De vraag is: Wat wil het universum van mij? Stel alleen de vraag, denk er verder niet over na, vul het niet in.

4. Laat het daarna helemaal los en koester geen verwachtingen. Je hoeft niet te handelen. Misschien komt er snel een antwoord, misschien duurt het even.

5. Breng na de meditatie positiviteit in je leven, heb vertrouwen en doe de dingen met plezier. Geniet en blijf lachen. Zet bijvoorbeeld op je bureaublad: ‘ik denk positief’.

Het antwoord komt vanuit onverwachte hoek. Wellicht door een ontmoeting met iets of iemand of iets wat je leest of ziet. Blijf positief. Dat alleen al maakt je leven stukken prettiger.

Veel plezier!

Ik wens je Joy en harmony in elk moment van je leven.

 
Wieger